over mij

Ik ben Michaël, en ik woon in de Makelaarsstraat te Gent. Dit is een straat in de wijk ‘Muide’, een arbeiderswijk in het havengebied in het noorden van Gent.
Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit Poperinge, maar na 3 jaar ben ik in 1978 met mijn ouders mee naar Ieper verhuisd. Daar doorliep ik het lager en het college om dan als student via Leuven doorheen de opleidingen kinesitherapie aan het Sportkot en verpleegkunde aan het STEIL in Gent terecht te komen.
Ik startte sinds september 2000 als verpleegkundige in het AZ Sint-Lucas in Gent en volgde de opleiding verpleegwetenschapppen, optie Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding (GVO) aan de UGent.  Ik zat op kot in de Akkerstraat en startte op de afdelingen algemene heelkunde en longziekten.

Jammer genoeg overleed mijn moeder plots en onverwacht in juni 2001. Ik verhuisde van een mijn duplexkot naar een echt huurhuis in de Makelaarsstraat in de Muide. in Gent. Ik voelde me er echt thuis. In het ziekenhuis verzorgde ik, met mijn kine-achtergrond, vooral mensen op de afdeling orthopedie.
Mijn vader vader leerde een nieuwe partner kennen, en ik was content dat ze het goed hadden samen.

Gebeten door pc’s, informatica en alles dat een IP-adres heeft, stapte ik in 2007 over naar de dienst zorginformatisering. Ik voerde samen met mijn collega’s het elektronisch patiëntendossier binnen het ziekenhuis in.
Naast testwerk, opleiding, individuele coaching en het bemannen van de helpdesk, hield ik me bezig met het online ondersteunen van de verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners die van het systeem gebruik maken. Ik maakte er toen zelfs filmpjes over.

Ik was helemaal into digital health in die periode met een eigen website en twitter account, was nog steeds lid van de werkgroep ICT4care, maakte en onderhield de website, organiseerde mee de congressen, was aanwezig op events,… en was volledig on top of het onderwerp.

Toen we de spoedgevallendienst op een eigen nieuw systeem kreeg, kon ik in 2013 in drie dagen een huis kopen aan de Groendreef, aan het water.

In 2015 hielp ook mee met de opstart en renovatie van De Koer en vond dat ook mijn huis aan renovatie toe was. Het leek me echt het moment om ook eens mijn eigen huis aan te pakken. Ik ben in 2016 met wat gemakkelijke werkjes gestart, die grotere werken bleken te worden, en waarbij ik niet goed wist hoe ik het verder aan moest pakken. Ik leerde ook in juni 2018 tijdens een Koerfeestje mijn vriendin Griet kennen.

Vanaf 2018-2019 werd er in het ziekenhuis besloten een volledig nieuw geïntegreerd elektronisch dossier te implementeren. Ik werd ‘analyst‘ en werd verantwoordelijk voor het patiëntendossier van iedereen die geen arts en apotheker was in het ziekenhuis (kinesisten, logopedisten, sociale dienst,…)  en die voor hun eigen discipline voor alle patiënten in het ziekenhuis een dossier bijhield. Met mijn verpleegkundige achtergrond hielp ik ook mee aan het verpleegkundige luik, maar toen werd alles plots anders. Het bleek heel veel werk die ik zo goed mogelijk trachtte te doen, had ook wat zijprojectjes (voorbereiding SNOMED (SNOWat?), een glossary met projectterminologie, e-learning,…) , maar tegelijk bleek er plots er iets mis te zijn met mijn vader. Wat eerst heel onschuldige symptomen waren, bleken bij verder onderzoek en in de diagnostiek en verdere behandeling erger en erger te worden Hij, mijn held die alles kon, overleed dan ook na een veel te snel evoluerend ziekteproces in 2019.

De partner van mijn vader overleed plots en helemaal onverwacht 4 jaar later in februari 2023, wat voor iedereen een tweede harde klap betekende. Nog herstellende van de vorige periode, brak er een nieuwe periode aan.

Scroll naar boven