Wat ik tijdens de eerste proefrit het meest miste, was goede handsfree fietsnavigatie. Als je pas begint grotere afstanden te fietsen, niet vertrouwd bent met de streek, niet continu over een scherm wil wrijven, en dus vooral wil genieten van het rijden, is dat eigenlijk onmisbaar. Naast de site van Garmin, vond ik via Jeroen uit Mol hoe je van een android telefoon een poor man’s cycling gps kon maken met behulp van navigatie app OsmAnd en Dropsync. Ik voerde het uit op de Oneplus3 waar ik tegenwoordig alles, en dus ook de Strava tracking mee doe. Maar in principe zou het ook met een oude telefoon zonder SIM-kaart moeten lukken, want de kaarten staan bij OsmAnd offline. Via Dropbox en Dropsync (of rechtstreeks, via Airdroid) plaats je de routes in .gpx formaat vanuit Strava (of ergens anders) in OsmAnd.
Ik merkte dat het aanpassen van overgezette routes op Strava toch beter gaat als je ze toch niet via de moersleutel overzet, maar omzet via GPX to Route van Strava Labs. Je beschikt dan over meer routepunten die je kunt verplaatsen, maar vooral: bij het wijzigen houden die routepunten de rest van de route zoals ze is.
Bij een overzet van een opgenomen activiteit naar een route binnen Strava zelf, heb je die routepunten niet en schiet de route bij een wijziging plots alle windrichtingen uit.
Ik had een photo opportunity bij het binnen rijden van Bellem laten schieten de vorige keer, en zat er niet mee in die rit een tweede keer te doen, dus werd het opnieuw Drongen-Vinderhoute-Bellem (!) -Landegem.
Wel weer veel wind in de (pijnlijke) oren, dus wordt het zeker met muts of hoofdband de volgende keer. En korte bochtjes en spurtjes recht op de trappers tussendoor, daar is nog oefening voor nodig.

De OsmAnd app liet echt toe meer rond te kijken tijdens het fietsen en meer te genieten van het fietsen zelf. Gewoon een blik op de blauwe pijl en de blauwe route was voldoende om te zien of je nog op de juiste weg zat. En op het kadertje linksboven zag je wat er aan bochtenwerk nog aan zat te komen. De kaart draaide wel niet altijd onmiddellijk mee, en floepte soms eens een andere richting uit, maar veel last had ik er niet van. Ik was op de Strava app de richtingloze bol op een wit canvas gewend. (Ondertussen vond ik dat je de Kaartoriëntatie kunt instellen. Het stond op niet roteren (noorden boven))
Bovendien had ik nu ook een zicht op de afstand, tijdstip van aankomst (werd wel vaak wel overschat), en de snelheid.

Op het einde werd het nog even spannend omdat een ganse rit met fietsnavigatie via OsmAnd met (aangepaste) helderheid wel batterij blijkt te slurpen. Gezien ik niet wist wat Strava doet bij een uitval* (bij Runkeeper verlies je je registratie) ging de navigatie uit, de smartphone op zak en stak ik op de Drongensesteenweg toch nog een tandje bij.
Dat zou er bij de vorige rit niet meer in gezeten hebben.
[activity id=1242199272]
*Nadat ik bij thuiskomst de smartphone in de lader had gestoken las ik dat de registratie van de activiteit in Strava bij een crash van de app of lege batterij wordt afgebroken, maar wel bewaard blijft. Bij een volgende registratie zou Strava moeten vragen om de vorige afgebroken registratie te uploaden.